2009. április 26., vasárnap

Az otthoni munka hátrányai, avagy az érme másik oldala

Ha az otthoni munkára gondolsz, vagy arról olvasol, szinte mindig csak az előnyei kerülnek előtérbe, az előnyök vannak kihangsúlyozva. Pedig ugyanúgy vannak hátrányai is.

Az egyik, és talán a legnehezebben kivédhetőről a korábbi bejegyzésembe tettem be egy videót. Ha a gyerekeink még kicsik, nem járnak óvodába, akkor viszonylag kevés időt tudunk nyugodt munkára szánni. Még a számítógép előtt végzett munka el-elmegy, ha a kicsi nagyon elmélyed valamilyen tevékenységben, haladni is tudunk. De a telefonos, ügyfélszolgálatos munkára szerintem esély sincs.

Egy újabb hátrányként talán a magányt tehetnénk. Beszűkülhetnek emberi kapcsolataink, a játszótéri felületes ismerettségekre korlátozódhatnak. Sok anyuka már csak azért is szeretne munkába állni, hogy "emberek" közé mehessen, kiszabaduljon a napi rutin közül. Persze ez ellen lehet tenni: igenis ki kell mozdulni a játszótér, közért, gyerekorvos háromszögből. Ez nem önzés, nemcsak magunknak teszünk jót, hanem családtagjainknak is.

A munka és a magánélet kettéválasztása az otthoni munkavégzés esetén szintén nagy próba elé teszi az ember lányát. Épp a minap olvastam egy fórumon anyukát panaszkodni, hogy a munkatársaival folytatott webkonferencia közepén próbált volna a védőnő konzultálni vele, és nem értette meg, hogy ő most dolgozik.
De az is előfordul, hogy a családtagok sem értik meg, hogy nem egyszerűen otthon vagyunk, hanem otthon dolgozunk. Ugye hallottad már azt, hogy csinálj meg valamit, mert Te úgyis otthon vagy?
Azonban nemcsak mások nehezíthetik meg a dolgunkat. Ismerős a helyzet: elküldöm ezt a levelet, elindítok egy mosást, felhívok egy ügyfelet, gyorsan összedobok egy kis ebédet, megírom a beszámolót, a postára is el kellene ugrani? Ki-ki a saját feladataival behelyettesítheti.

A hátrányok közé lehet sorolni még azt is, hogy nálunk nincs még kialakulva széles körben elfogadott gyakorlat a távmunkában dolgozók jogairól, a munkaadók általában bizonytalanok velük szemben. Az sem utolsó szempont, hogyha később újra "valós" munkahelyen szeretnénk dolgozni, akkor nehéz a visszailleszkedés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése