2009. május 16., szombat

A sikeres vállalkozó titkai

Nagyon sok tényezőn múlhat egy vállalkozás sikere vagy bukása. Itt dobálózhatnék olyan kifejezésekkel, hogy világgazdasági helyzet, deviza árfolyam, globalizáció. Hozhatnék vállalatgazdasági példákat is: marketing, logisztika, pénzügyek. De én nem ezekkel szeretnék most foglalkozni, hanem a vállalkozóval magával.

A személyiségünket, tudásunkat, munkánkat adjuk bele a vállalkozásunkba, ezért először is magunknak kell "sikeres" személyiséggé válnunk. Hogyan lehetünk sikeresek? Több könyv, magazin, weboldal foglalkozik a témával. A sok tanács, sikerrecept közül én négyet tartok nagyon-nagyon fontosnak. Ezeket a tanácsokat igyekszem követni, remélem a siker sem marad el.

1. Válassz ki egy sikeres vállalkozót, akitől tanulhatsz - lehetőleg olyat, aki a Tiédhez hasonló tevékenységet végez. Tőle lehet tanulni, el lehet lesni a módszereit, ötleteket adhat. (Ha hozzám hasonlóan online vállalkozásba kezdenél, akkor bátran ajánlom Gazdagmami Vida Ágit.)

2. Vágj bele - tegyél is a sikerért. Ha nem adsz fel lottószelvényt, akkor a lottóötös biztos nem lesz a Tiéd. Nézz körül, mit keresnek az emberek, mire van igényük, mit szeretnél csinálni. Tedd meg a kezdő lépéseket. Ha csak álmodozol a sikerről, álmodozol a saját vállalkozásról, attól az nem fog megvalósulni.

3. Ajánld magad, a termékedet, a szolgáltatásodat - lehet Neked bármilyen jó terméked, nyújthatsz bármilyen jó szolgáltatást, lehetnek bármilyen alacsony áraid, ha kevesen tudnak Rólad, akkor a várt siker is elmarad. Nem kell sok pénzt rákölteni, az interneten például akár ingyen is megismertetheted magadat a reménybeli vásárlóiddal.

4. Legyél kitartó - ne veszítsd szem elől a céljaidat, segítenek legyőzni félelmeidet, lustaságodat, az ellenszurkolók táborát. Az igazi bevételekre lehet, hogy hónapokat kell várnod, az is lehet, hogy egy évig is eltart. Persze azzal is tisztában kell lenni, hogy mikor kell feladni. Ehhez mondjuk meg lehet nézni a konkurenciát, ők mikorra futottak be. Ha biztos vagy benne, hogy jó az amit csinálsz, akkor az eredmény sem fog elmaradni.


Kapcsolódó bejegyzések:


Elég motivált vagy?
Célkitűzés - eszik vagy isszák?
Hogyan lesz honlapom?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése